Kiksede Misforståelser Bremser Innovation

Jeg havde, i Dagbladet Børsen d. 15. juni 2010, en kronik af angående misforstået innovation i Danmark.

Den er tæt relateret til hvad jeg tidligere har skrevet herinde, om åben innovation, men adskiller sig alligevel nok til at det er værd at bringe den hér også.

Af hensyn til anslagstal og spalteplads er den blevet reduceret kraftigt (som det hører sig til), men du kan læse kronikken i dens fulde, oprindelige, længde her.

Kiksede Misforståelser Bremser Innovation

I går afsluttede Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) en priskonkurrence om formulering af Danmarks innovationspolitik. Umiddelbart en fremragende ide, men ved gennemsyn af retningslinjer er det tydeligt at RTI’s tilgang er lige så misforstået som resten af det offentliges.

Innovation er den ypperste proces hos alle tænkelige aktører på et marked. Det er en proces, der kan defineres som de processer der fanges i grænselandet mellem tre essentielle faktorer: Hvad der er muligt med teknologi, hvad der er holdbart på markedet og hvad der ønskværdigt for forbrugeren. Men det essentielle er, at de hverken kan dikteres eller begrænses. At sætte rammer op for kreativ tænkning og udvikling er en misforståelse, der begrænser hele processen og det endelige produkt.

I grænselandet finder man utallige konflikter, ønsker, tanker og håb. Det er her, hvor evnen til at nedbryde og skabe strukturer, at reel nytænkning vil blomstre.

Men oftest misforstås begrebet og indbefatter pludselig iværksætteri og forskning. Til trods for at de kan være indbyrdes forbundne, er de ikke synonymer, og det er på tide, at det offentlige Danmark indser forskellene heri!

De tre aktører har forskellige behov, mål og drømme. Uanset om det er tilfældigt eller med fuldt overlæg, kan vi ikke tillade at disse ord blive udskiftet efter forgodtbefindende. At definere de tre grupper ens er destruktivt for konkurrenceevne og erhvervsliv.

Der er exceptionel stor forskel på at være iværksætter, der etablerer en virksomhed, forsker, der udvikler en ny teknologi og innovatør, der skaber en ny helhed på tværs af rammer.

Opfindelser bliver interessante, når de skaber værdi for forbrugerne eller i verden som helhed. Opfindere er ofte nyskabende, men innovative løsninger er oftest ikke teknologiske opfindelser. En innovation er en ny idé, der kan tilskrives at have værdi, og heri ligger forskellen. Mange innovationer er nye forretningsmodeller, tjenester eller nye måder at anskue en problemstilling på.

En innovation er ofte skabt i en større organisation til at trænge ind på, påvirke eller skabe et nyt marked. Ipod og Flip er ofte brugte eksempler. Et andet er Lego, der ikke længere “blot” er en byggeklods, som jeg foretrak dem, men er i dag en integreret del af filmiske universer.

Hvorfor dette er vigtigt er forhåbentlig indlysende. Når RTI, og resten af Danmark A/S, taler om innovationspolitik, er der reelt tale om finansiering af iværksættere og, oftere endnu, teknologioverførsel mellem virksomheder og universiteter. Dette kan have aspekter af innovation, men der er reelt tale om at tilføre virksomheder post-seed-kapital og vidensdeling.

Der lægges et særpræget fokus på produktinnovation, men vi ser hele tiden, at udvikling af forretningsmodeller, kundeoplevelser og processer i et innovationsregi er langt vigtigere. Produktinnovation er blot en lille del af helheden. Konkurrencedygtigheden opstår ikke ved at producere enzymer, der ændres tilstrækkeligt til at kunne re-patentere dem. Den naturlige slutning er, at vi i langt højere grad, af hensyn til erhvervsliv, kulturliv og uddannelse, skal spekulere i helt andre baner.

Kun på den vis kan der skabes nye synergier – innovation. At Mærsk flytter et tv fra Hong Kong til New York på fire dage for tre dollar og Zentropas dogmegenre er eksempler på en ændret forretningsmodel og en særlig forståelse for reel innovation.

Views: 20

Add a Comment

You need to be a member of DABGO to add comments!

Join DABGO

DABGO logo

Jobopslag

Støt DABGO og Lej bil hos Avis

Notes

Melbourne: Sociolog med projektledererfaring søger job

Created by Webmaster DABGO May 30, 2016 at 2:41pm. Last updated by Webmaster DABGO May 30.

USA - ph.d. i pædagogisk antropologi med US Green Card

Created by Webmaster DABGO Sep 17, 2015 at 8:47am. Last updated by Webmaster DABGO Sep 17, 2015.

© 2016   Created by Jesper Løvendahl.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service