Internettet undergår væsentlig forandring - og "løsrives" fra USA

Internettet er på mange måder genstand for en konstant rivende udvikling. I hvert fald, når det drejer sig om indholdssiden og alle de teknologier, kommunikationsformer og applikationer til mobile devices, etc., der lanceres ovenpå den grundlæggende infrastruktur. Udviklingen i grundstrukturen foregår i et mere "humant" tempo, men også her undergår Internettet i disse måneder væsentlig forandring. Det berører både almindelige Internet-brugere, IT- og marketing/branding afdelinger i virksomheder - og hvor underligt det end kan lyde også de juridiske afdelinger i de større virksomheder.

"Affirmation of Commitments" (løsrivelse fra USA)
Løsrivelsesprocessen fra USA startede for over ti år siden, da ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - altså alt vedrørende addressering, AS numre, IP numre, domænenavne, etc.) blev dannet og efterfølgende indgik en aftale med den amerikanske regering om overdragelse og forvaltning af Internettet. Gennem denne aftale kunne den amerikanske regering dog fortsat stille en lang række krav til ICANN og derved udøve meget stor indflydelse på Internettet og dets udvikling og sikkerhed. Denne aftale er ikke blevet forlænget men erstattet af en "Affirmation of Commitments", som tog effekt den 30. september i år, og som reelt betyder, at alle landes regeringer fremover har samme indflydelse i forhold til ICANN og forvaltning af Internettet, som den amerikanske regering nu har. I dén forbindelse er det relevant at forstå, at ICANN styres - og reelt set består af - alle aktører i Internet-branchen, såvel som brugere, menneskerettighedsorganisationer, osv. Rod Beckstrom, CEO & President for ICANN, giver i en kort video her en forklaring på denne process.

Internationalized Domain Names (IDN's)
På det netop overståede 36. ICANN møde i Seoul, Korea, blev det vedtaget at føre planerne mht. IDN's ud i livet, hvilket betegnes som den største ændring/udvidelse af Internettet siden dets dannelse for fire årtier siden. Det såkaldte IDN program under ICANN har haft til formål at gøre Internettet lige tilgængeligt for alle - det vil groft sagt sige, at understøtte alle sprog (over 100.000 skrevne tegn) - og ikke kun dem skrevet med 26 latinske bogstaver, på øverste niveau, eller "top level". Også denne udvikling er udmærket illustreret af en kort video på www.icann.org.

Note: Det er iøvrigt en dansker ved navn Tina Dam, der er ansvarlig for IDN programmet under ICANN. Tina er en af mine tidligere kolleger, og jeg håber at kunne lokke hende til at skrive noget mere om dette emne, selvom hun har ekstraordinært travlt her umiddelbart efter bekendtgørelsen (hun er hurtig - det har hun allerede gjort her, red.). Tillykke, Tina, med et "job well done!"

Nye Generiske Top-Level-Domæner (New gTLDs)
Der er af et par omgange siden 2000 blevet introduceret nye gTLDs, eller på dansk domæneendelser som ".com". Det er blevet vedtaget generelt at åbne op for nye domæneendelser, så man inden for de kommende ca. 6 måneder vil kunne ansøge om sit eget TLD. Tilgængeligheden bliver dog begrænset af, at man skal demonstrere både teknisk, organisatorisk og finansiel formåen (sidstnævnte ca. USD 3-500.000 + løbende driftsomkostninger) for komme igennem ansøgningsprocessen. Men reelt set er der meget lidt begrænsning på, hvor mange domæneendelser, der kan registreres. Man taler i branchen om alt fra 500 til at begynde med til flere tusinde over de næste 5-10 år. Så uanset om man som virksomhed er interesseret i et eget TLD eller ej, kommer virksomheder med en anseelig "online presence" (de bedste eksempler er de største consumer brands) til at revidere deres IP strategi på dette område.

DNSSEC (hvis det ikke var nørdet før, bliver det det nu...)
Dette tekniske begreb dækker over en metode/teknologi, der de facto er blevet standard for bedre sikring af den DNS (Domain Name System) struktur, der ligger under Internettet. DNS servere styrer routing af trafik mellem bruger og en side/server (eks. www.dabgo.net). DNSSEC sikrer ved hjælp af signering, at "cyber-kriminelle" ikke kan snyde en DNS server og derved komme til at omdirigere trafik/Internet-brugere til en anden side, end dén, man tror, man besøger og derved eksempelvis komme i besiddelse af adgangskoder til folks Internetbank.

Ovennævnte har været undervejs i årevis (så store ting tager tid), men kommer fra start/midt 2010 til at blive meget synligt for Internet-brugeren, og kommer helt sikkert til at have stor indflydelse på, hvordan søgemaskiner som bl.a. Google, Yahoo! og Bing fungerer.
DNSSEC har ligeledes været under gradvis indførelse over længere tid og bliver i stigende grad indført.

Views: 40

Add a Comment

You need to be a member of DABGO to add comments!

Join DABGO

DABGO logo

Jobopslag

Støt DABGO og Lej bil hos Avis

Notes

Melbourne: Sociolog med projektledererfaring søger job

Created by Webmaster DABGO May 30, 2016 at 2:41pm. Last updated by Webmaster DABGO May 30.

USA - ph.d. i pædagogisk antropologi med US Green Card

Created by Webmaster DABGO Sep 17, 2015 at 8:47am. Last updated by Webmaster DABGO Sep 17, 2015.

© 2016   Created by Jesper Løvendahl.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service