Virksomhederne opererer mere end nogensinde i en verden i konstant forandring, så der stilles store krav til virksomhedens markedsfokus og kundeorientering. Dermed bliver marketing en disciplin på tværs af hele organisationen gennem hele værdikæden, og dermed rækker marketing langt ud over marketingafdelingen i sin klassiske form.


Det tager lang tid at bygge stærke brands – det handler basalt sagt om at der er overensstemmelse mellem det man siger og rent faktisk gør. Dermed bliver branding en ledelsesdisciplin, der er dybt integreret med forretningstrategien og er styrende for alle aktiviteter i virksomheden. Det stiller krav til marketingdisciplinen idet den i stigende grad skal være mere tværgående og integreret med de øvrige funktioner i virksomheden.


Et godt eksempel er Singapore Airlines. Det er en af verdens mest profitable flyselskaber og årsagen er enkel: Deres brand er i centrum og har været det siden starten i 1973. Det samme gør sig gældende for Apple, hvor Steve Jobs altid været den drivende kraft og skabt verdens stærkeste brand i løbet af få år efter han vendte retur til virksomheden.


Apple er et godt eksempel på at marketing er tæt knyttet til virksomhedens strategi og bliver gennemgaænde i alt hvad virksomheden foretager sig. Der er ikke noget bedre for en virksomhed end at have den administrerende direktør som den drivende eksponent for hvad brandet står for og hvor brandet skal hen.


Rollen som brand ambassadør tilhører den øverste leder i virksomheden og her har Steve Jobs gjort et flot stykke arbejde som burde inspirere mange danske og globale virksomheder.


Spørgsmålet om fremtiden melder sig når den administrerende direktør fratræder, og i Steve Job’s tilfælde har den globale erhvervsagenda været fuld af spekulationer siden han een af verdens mest værdifulde virksomheder.
De fleste iagttagere har været meget kritiske i tilfælde af at Jobs skulle fratræde, idet der har været spekuleret i hans sygdom de sidste par år. Men transformationen af Apple har allerede været igang i flere år, og på de interne linier så var et stærkt lederteam allerede kørt i stilling længe før Jobs forlod Apple.


Den nuværende debat om Apple’s fremtid er mere følelser end realitet. Det kan sagtnens være et tveægget sværd at have den øverste chef for virksomheden som den største eksponent for ens brand. Men ved lidt omtanke og handling, så kan det vendes til virksomhedens største aktiv istedet.


Apple’s fremtid er sikret gennem et nøje tilrettelagt ledelsesskifte, og den nye direktør Tim Cook har reelt drevet Apple de sidste år sammen med et meget kompetent globalt team omkring sig.

Marketing skal ind i ledelsen
Direktionen i en typisk dansk virksomhed består af en administrerende direktør og en finansdirektør, men sjældent indtager marketingdirektøren en ligestillet rolle. Marketing bliver ofte anset som en taktisk disciplin, som ikke indrages i større omfang i strategi- og ledelsesarbejdet på direktionsniveau.


Forskellen i forhold til tidligere er, at mometum for marketing er flyttet fra marketingafdelingen og ind i direktions- og bestyrelseslokalet – hvor branding som disciplin hele tiden har hørt hjemme.


Det er reelt det som Steve Jobs hele tiden gjorde mens han udviklede Apple’s brand. Han vidste, at virksomhedens største styrke var at satse absolut alt på at bygge et stærkt brand gennem konstant innovation, ny teknologi og banebrydende design. At gøre det så godt at hele verden ville prøve at kopiere det – en større anerkendelse kan et brand ikke opnå.


Virksomhedens kultur er een af de vigtigste parametre for succes, og ledelsens rolle er tæt forbundet med hvor stærk kulturen er, og hvor den er på vej hen. Fremtidens success er baseret på at skabe en stærk kultur, et ikonisk brand og et kompetent lederteam. Apple har vist vejen ved at bryde grænserne for hvad en teknologi-virksomhed kan gøre i forhold til gængse opfattelser. Det bør inspirere danske ledere til at sætte overliggeren endnu højere.

 

Views: 177

Add a Comment

You need to be a member of DABGO to add comments!

Join DABGO

DABGO logo

Jobopslag

Støt DABGO og Lej bil hos Avis

Notes

Melbourne: Sociolog med projektledererfaring søger job

Created by Webmaster DABGO May 30, 2016 at 2:41pm. Last updated by Webmaster DABGO May 30.

USA - ph.d. i pædagogisk antropologi med US Green Card

Created by Webmaster DABGO Sep 17, 2015 at 8:47am. Last updated by Webmaster DABGO Sep 17, 2015.

© 2016   Created by Jesper Løvendahl.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service