10 ledelsesprincipper for strategisk marketing

Marketing er fremtidens succes kriterium

Ledelsesprofessoren Peter Drucker sagde meget klogt, at der reelt kun er to funktioner i en succesfuld virksomhed: Innovation og marketing. Budskabet var tydeligt, at uanset hvor stærk en virksomhed er på alle discipliner, så handler det overordnet om at kunne skabe tætte forbindelser med markedet. Der er 10 principper for hvordan virksomhederne kan styrke deres marketingdisciplin:

1. Ophøj marketing funktionen til direktionsniveau: En stor del af de danske virksomheder mangler stadig at integrere en marketingdirektør på direktionsniveau som en ligeværdig partner blandt de andre medlemmer. Marketing bør placeres langt mere centralt og strategisk i virksomheden. P&G, HSBC, Singapore Airlines og Samsung er eksempler på virksomheder, der anvender marketing rollen meget bevidst og opnår stærke resultater.

2. Tænk som en leder – agér som en udfordrer: Det er ikke noget mål at blive nummer eet på et marked. Tværtimod giver markedsleder rollen ofte en række udfordringer i forhold til at kunne bevare positionen. På de interne linier risikerer virksomhedens kultur at tage successen for givet og appetitten på success kan blive mindre. Erhvervshistorien er fyldt med stærke brands som faldt i søvn på toppen af deres success - og mistede alt. Tænk på Adidas, ESPRIT, IBM, Apple og Ericsson der næsten forsvandt i 90’erne.

3. Brug både rationelle og følelsesmæssige brand drivers: Mange virksomheder udnytter ikke potentialet for deres brands fuldt ud da de ofte arbejder mest med de rationelle aspekter. Teknologisk baserede virksomheder går mange gange i denne fælde. De glemmer at kunderne ikke køber teknologi men stort set alt muligt andet. Det kunne for eksempelvis være tryghed, service og bedre brugeroplevelser.

4. Involvèr alle virksomhedens interessenter: Et stærkt brand involverer alle virksomhedens interessenter – det skabes ikke i et vakum med få partnere. En kompleks verden gør, at virksomheden skal arbejde på at række ud til så mange (relevante) interessenter som muligt. Tænk på hvordan sociale medier har ændret vilkårene for fremtidens markedsføring.

5. Skab sammenhæng mellem det dit brand lover og det, dit brand leverer: Singapore Airlines har altid satset meget stærkt på branding som en ledelsesopgave, og har gennem årtier høstet frugterne i form af kundeloyalitet, konkurrencedygtighed og høj indtjening. Flyselskabet er utroligt gode til at skabe sammenhæng mellem det brandet lover og det som kunderne rent faktisk oplever. Alle prøver at kopiere det.

6. Vær innovativ: Vær åben for en modsætningsfyldt og kritisk debat i både bestyrelse og direktion, og tag om nødvendigt et eller flere skridt ud af komfort zonen. Det kan vise sig at blive den bedste investering fremover. Innovation og nye ideer opstår ofte når modsætninger mødes.

7. Vær kulturelt vidende og brug det: Recepten på konkurrencedygtighed i den nye globale virkelighed er simpel: Man skal konstant rykke sig fagligt, mentalt, geografisk og kulturelt. Virksomhederne kan lære meget af andre kulturer. P&G og Unilever er eksempler på brands som klarer sig meget flot i emerging markets som Kina og Indien fordi deres kulturelle radar er optimal til at opfange hvad der rører sig.

8. Skab en unik organisatorisk kultur: LEGO, LVMH, Apple, Singapore Airlines og IBM er gode eksempler på brands hvor topledelsen er meget involveret i virksomhedens mest værdifulde aktiv, deres brand. Det påvirker kulturen i virksomheden i meget stor grad, og den bliver bærende for hvad brandet står for og hvad værdier det har. En stærk kultur er meget svær at kopiere for de øvrige konkurrenter.

9. Mål og benchmark brand performance: Virksomheder med stærke brands sig langt bedre på de fleste finansielle nøgletal i forhold til gennemsnittet. Stærke brands har også lettere ved at tiltrække og fastholde de gode talenter, og reducerer rekrutteringsomkostningerne ret markant. Derfor skal nøgletal for marketing og brands være en integreret del af virksomhedens strategiske værktøjskasse.

10. Undgå arrogance and selvtilfredshed: SONY gennemgår i øjeblikket een af de største og mest omfattende turn-arounds i japansk erhvervshistorie. Lektien er her, at arorgance og selvtilfredshed kan ramme de allermest successfulde brands – før ledelsen opdager det og det næsten er for sent. Hæv barren og bliv virksomhedens egen forandringsagent.

 

Views: 445

Add a Comment

You need to be a member of DABGO to add comments!

Join DABGO

DABGO logo

Jobopslag

Støt DABGO og Lej bil hos Avis

Notes

Melbourne: Sociolog med projektledererfaring søger job

Created by Webmaster DABGO May 30, 2016 at 2:41pm. Last updated by Webmaster DABGO May 30.

USA - ph.d. i pædagogisk antropologi med US Green Card

Created by Webmaster DABGO Sep 17, 2015 at 8:47am. Last updated by Webmaster DABGO Sep 17, 2015.

© 2016   Created by Jesper Løvendahl.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service