Flere asiatiske opkøb i Vesten vil følge

Kinesiske Zhejiang Geely Holding’s overtagelse af Volvo for ca. 10 milliarder kroner fra Ford vil ikke være det sidste opkøb af vestlige brands fra asiatiske virksomheder. Tværtimod. Asiatiske erhvervsledere er i stigende grad klar til at skyde genvej til de globale markeder.

Da japanske bilproducenter begyndte at indtage de vestlige markeder i årtierne efter anden verdenskrig, så tog man dem ikke specielt alvorligt. Kvaliteten blev vurderet til at være lav, de havde ikke stærke brands og man troede ikke de kunne udfordre den vestlige bilindustri. Det samme gjorde sig gældende for de koreanske bilproducenter, der over de sidste 20 år har været gennem samme udvikling. Men japanerne og koreanere har bevist, at de er i stand til at opbygge stærke globale brands.

Der har i lang tid været stillet store spørgsmålstegn ved kinesiske virksomheders evne til at bygge stærke brands og specielt at lancere dem globalt. Eet er at være stærk på hjemmebane som for eksempel det kinesiske sportsbrand Li Ning, noget andet er at blive et globalt sportsbrand som Nike og Adidas. En udfordring som Li Ning stadig arbejder ihærdigt på.

Men hvorfor skulle kineserne ikke lære endnu hurtigere end først japanerne og senere hen koreanerne?

Da Hong Kong Shanghai Banking Corporation lancerede en global opkøbsstrategi i 1990’erne, så var banken en lille bank, der primært operede i Hong Kong, Kina og Taiwan. I dag er HSBC – forkortet i 1999 – blevet til een af verdens største finanskoncerner med hovedkvarterer i både Hong Kong og London. Senest har HSBC flyttet deres administrerende direktør til Hong Kong fra London for igen at være tæt på Asien og regionens udvikling. Et klart signal om den fremtidige globale magtbalance.

 

Hvad skal en kineser med Volvo?

Der findes ikke idag specielt mange stærke globale kinesiske brands, og det skyldes blandt andet at selve branding begrebet er ret nyt for kinesiske erhvervsledere. Den gængse opfattelse er, at et godt brand er et farverigt, flot logo og et pralende slogan!

Flere og flere kinesiske erhvervsledere er begyndt at indse – som japanerne og koreanerne før dem – at brands er strategiske aktiver og nøglen til de globale markeder. Een af dem er Geely’s grundlægger og bestyrelsesformand Li Shufu, der nu ejer en af bilindustriens meget markante brands.

Kinesiske Lenovo købte i 2005 IBM’s PC division inklusive det legendariske ThinkPad brand for at få hurtigere adgang til globale markeder. Det viste sig at være svært at integrere de to virksomheder herunder ikke mindst de meget forskellige kulturer og holdningen til hvad god ledelse er. McKinsey & Company har påvist, at kun cirka 20 procent af alle globale M&A aktiviteter er succesfulde.

Kineserne har tidligere købt bilbrands idet Shanghai Automotive Industry Corp købte 49% af koreanske Ssangyong Motors i 2004 for 2.6 milliarder kroner. Sidstnævnte gik i betalingsstandsning i januar 2010.

Nøglen til success for Geely er for alvor at indse hvad de reelt har købt: Et stærkt globalt brand. Da Geely ikke selv har de store erfaringer med global branding, så bliver det afgørende at sikre den viden gennem Volvo organisationen. Det kræver en stor indsats, således at Geely ikke ender i samme situation som Lenovo på grund af de enorme kulturforskelle i de to organisationer. Den anden del af succesopskriften er teknisk funderet: At effektivisere Volvo og reducere omkostningerne. Lettere sagt end gjort.

Der ligger således et stort arbejde forude for formand Skufu og hans nye team for at få succes. Men han er samtidigt billedet på en ny generation af asiatiske erhvervsledere, som er blevet mere selvsikre og som tør løbe de risici der er involveret i at købe et globalt brand.

Napoleon sagde engang at Kina er en sovende løve som man ikke skal vække. Måske er løven vågnet allerede? I så fald bør vestlige erhvervsledere tage den nye globale magtbalance endnu mere alvorligt fremover.

 

Views: 150

Add a Comment

You need to be a member of DABGO to add comments!

Join DABGO

Comment by Per Lind on May 2, 2011 at 11:18
Har du set billedet? UGLY!

DABGO logo

Jobopslag

Støt DABGO og Lej bil hos Avis

Notes

Melbourne: Sociolog med projektledererfaring søger job

Created by Webmaster DABGO May 30, 2016 at 2:41pm. Last updated by Webmaster DABGO May 30.

USA - ph.d. i pædagogisk antropologi med US Green Card

Created by Webmaster DABGO Sep 17, 2015 at 8:47am. Last updated by Webmaster DABGO Sep 17, 2015.

© 2016   Created by Jesper Løvendahl.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service